Óbudai Gázgyár

2014 július-november hónapban a főváros tulajdonában és a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő Zrt. kezelésében levő, volt Óbudai Gázgyár területének hasznosítására készítettünk megvalósíthatósági vizsgálatot. A 16 hektáros területen több műemlékileg védett épület (Óraház, Távnyomó, Toronyépület) is található. Korábban, a területen levő, műemlékileg nem védett ipari épületek elbontásra kerültek, előkészítve ezzel a területet a fejlesztésre.

 

Az ingatlan hasznosításának vizsgálatához – az alapadottságok feltárása után – részletes piaci elemzést végeztünk, mely a turisztikai és az ingatlanpiac, azon belül a szálloda-, iroda-, kereskedelmi- és logisztikai piac, valamint a lakáspiac szegmenseire terjedt ki. Részletesen vizsgáltunk hasonló funkciójú és léptékű hazai- és nemzetközi megvalósult projekteket, illetve kielemeztük a vonzáskörzetben elhelyezkedő konkurens fejlesztéseket is.

A megvalósíthatósági vizsgálatot két ütemben végeztük el. Előzetes megvalósíthatósági vizsgálat keretében három, karakteresen elkülönülő hasznosítási lehetőség koncepcióját állítottuk fel, melyekben különböző arányban kaptak helyet a profitorientált (iroda), társadalmi célú nonprofit (kultúra) és rekreációs (sport, pihenés) funkciók. Fejlesztés utáni állapotban az épületek térszín feletti nettó alapterülete az egyes koncepcióktól függően 62-95 000 m² volt, mely az új épületeket és az újra hasznosított műemléki épületeket is magában foglalja. A térszín alatti beépítést 39-58 000 m² alapterületűre terveztük.

 

A megvalósítási vizsgálat második ütemében részletesen vizsgáltuk a fejlesztési koncepciókat, tervekkel igazoltuk a funkciók elhelyezhetőségét, illetve részletes költségelemzést és megtérülési vizsgálatot végeztünk el.

Hasonló projektek

Szentendre központ

Szentendre

Galvani híd

Budapest

Budapesti Szabadkikötő

Budapest
Ügyfél
Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő Zrt.

Projektadatok
Budapest, Magyarország
2014
127 000 m²

Szolgáltatások
Területfejlesztési koncepció
Tervezési program
Koncepcióterv
Megvalósíthatósági tanulmány
Engedélyezési terv
Költségszakértés
Ingatlanfejlesztési tanácsadás