Óbudai Gázgyár

2014 július-november hónapban a főváros tulajdonában és a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő Zrt. kezelésében levő, volt Óbudai Gázgyár területének hasznosítására készítettünk megvalósíthatósági vizsgálatot. A 16 hektáros területen több műemlékileg védett épület (Óraház, Távnyomó, Toronyépület) is található. Korábban, a területen levő, műemlékileg nem védett ipari épületek elbontásra kerültek, előkészítve ezzel a területet a fejlesztésre.

 

Az ingatlan hasznosításának vizsgálatához – az alapadottságok feltárása után – részletes piaci elemzést végeztünk, mely a turisztikai és az ingatlanpiac, azon belül a szálloda-, iroda-, kereskedelmi- és logisztikai piac, valamint a lakáspiac szegmenseire terjedt ki. Részletesen vizsgáltunk hasonló funkciójú és léptékű hazai- és nemzetközi megvalósult projekteket, illetve kielemeztük a vonzáskörzetben elhelyezkedő konkurens fejlesztéseket is.

A megvalósíthatósági vizsgálatot két ütemben végeztük el. Előzetes megvalósíthatósági vizsgálat keretében három, karakteresen elkülönülő hasznosítási lehetőség koncepcióját állítottuk fel, melyekben különböző arányban kaptak helyet a profitorientált (iroda), társadalmi célú nonprofit (kultúra) és rekreációs (sport, pihenés) funkciók. Fejlesztés utáni állapotban az épületek térszín feletti nettó alapterülete az egyes koncepcióktól függően 62-95 000 m² volt, mely az új épületeket és az újra hasznosított műemléki épületeket is magában foglalja. A térszín alatti beépítést 39-58 000 m² alapterületűre terveztük.

 

A megvalósítási vizsgálat második ütemében részletesen vizsgáltuk a fejlesztési koncepciókat, tervekkel igazoltuk a funkciók elhelyezhetőségét, illetve részletes költségelemzést és megtérülési vizsgálatot végeztünk el.

Ügyfél
Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő Zrt.

Projektadatok
Budapest, Magyarország
2014
127 000 m²

Szolgáltatások
Területfejlesztési koncepció
Tervezési program
Koncepcióterv
Megvalósíthatósági tanulmány
Engedélyezési terv
Költségszakértés
Ingatlanfejlesztési tanácsadás