Liget Budapest múzeumépületek

A Liget Budapest projekt jelenleg Európa egyik legnagyobb megvalósítás alatt álló kulturális városfejlesztési beruházása. A fejlesztés célja a Városliget történeti értékein és hagyományain alapuló funkcionális megújítása és bővítése. A projekt kiemelkedő elemei az új múzeumépületek – Bartók Központ, Magyar Zene Háza, Néprajzi Múzeum, Új Nemzeti Galéria –, illetve az újjáépített kulturális célú épületek, például a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.
A fejlesztésben a feladatunk a projektek előkészítése és lebonyolítása. Ennek keretében az Óbuda Group látja el a projekt- és tervezésmenedzsment, valamint a műszaki ellenőrzési és BIM koordinációs feladatokat. A projekt környezettudatosságát jellemzi az új múzeumépületek BREEAM minősítése, mely folyamatban az Óbuda Group látja el a minősítéssel kapcsolatos teendőket.

 

Magyar Zene Háza (Bartók Központ)

A Magyar Zene Háza a zene és a hangok interaktív központja állandó kiállításával, valamint a zene világához  kapcsolódó időszaki kiállításokkal Magyarország zenei múltjának és jelenének, a kortárs zenekultúrának bemutató tere. A formailag is egyedi (mű)alkotást a Sou Fujimoto Architects japán építésziroda jegyzi, az építész koncepciója szerint transzparencia és a tájképi környezetbe illeszkedés jellemzi. Az épület közel 10 000 m2-es területén a hanggal és zenével kapcsolatos különféle tevékenységekre, különösen oktatási és koncertrendezvényekre alkalmas terek, valamint az akusztikailag kiemelkedő élményt nyújtó Hang Dóm kapnak helyet.

 

Néprajzi Múzeum

Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézménye, ami kiemelkedően gazdag és sokrétű tárgyak, képek, szövegek és hanganyagok gyűjteménye. Az intézmény megalakulása óta gyűjti, archiválja, kutatja és közvetíti a magyarországi és azon kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Ennek szellemében, de korszerű múzeumi környezetben, közel 31 000 m2-en kerül méltó elhelyezésre a múzeum több százezer tárgyat tartalmazó jelentős gyűjteménye. Az épületben kerül kialakításra az információs látogatóközpont is, ami a Ligetbe tervezett egyéni és közösségi programok egyik kiinduló helye lesz.

 

Új Nemzeti Galéria

Az Új Nemzeti Galériában kerül elhelyezésre Magyarország legfontosabb közgyűjteménye. Állandó és időszaki kiállításain keresztül a 19. század elejétől a jelenkorig gyűjti és mutatja be a magyar és az egyetemes művészet alkotásait. A mintegy 50 000 m2-es épületet a meghívásos tervpályázaton kiválasztott Pritzker díjas japán SANAA építésziroda tervezi. Az építészetileg is rendkívüli múzeum az elbontott Petőfi Csarnok helyén épül meg. Az épületben rendezvény- és változatos vendéglátó terek is helyet kapnak.

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Az elbontott Közlekedési Múzeum helyén a Pfaff Ferenc által 1896-ban a millenniumi kiállításra tervezett Közlekedésügyi Csarnok terveinek a felhasználásával épül fel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A korabeli  külsőben 21. századi múzeumtechnológia és kiállítási installációk interaktív módon mutatják be a magyar közlekedéstörténetet. A kiállítóterek zömében térszín alatt kerülnek kialakításra, a földszinten vendéglátó- és rendezvényterek kapnak helyet. A kupolatérben kialakított kilátóba lifttel lehet feljutni. A mintegy 19 000m2-es múzeum épülethez egy 350 férőhelyes mélygarázs kapcsolódik.

Hasonló projektek

Ügyfél
Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

Projektadatok
Budapest, Magyarország
2014-
170 000 m²

Szolgáltatások
Projektmenedzsment
Tervezésmenedzsment
BIM koordináció
Költségmenedzsment
Műszaki ellenőrzés
Fenntarthatósági tanácsadás
BREEAM minősítés